Ibadah berbuka Puasa Ramadhan

Ramadhan

RAMADAN merupakan semulia-mulia bulan.Terdapat banyak kejadian dan peristiwa pada bulan Ramadhan, ini menjadikan ianya bulan agung.

 

Pertama, perintah Allah swt ke atas Muslim supaya mengerjakan puasa seperti firman Allah dalam surah Al-Baqarah ayat 183, yang bermaksud:

 

Antara kejadian berlaku pada bulan ramadhan adalah seperti yang tertulis dalam Al Quran dalam surah al baqarah Waktu Berbuka Puasa Selangor 2018

 

Ini menunjukkan, tiada was was lagi bahawa berpuasa pada bulan ramadhan itu membuatkan ianya jadi bulan agung dan mulia.

 

Turunnnya alquran juga adalah pada bulan ramadhan. Ayat alquran yang turun adalah surah al alaq ayat pertama sehingga kelima.

 

Firman Allah swt dalam surah Al-Baqarah ayat 185, yang bermaksud;

 

“Dalam bulan Ramadan ini diturunkan kitab Al-Quran yang menjadi hidayah kepada umat manusia dan membezakan antara yang hak dengan yang batil.”

 

Zakat wajib dibayar oleh umat islam.seperti zakat harta,zakat pendapatan , zakat fitrab dan zakat yang lain.Zakat wajin dibayar jika cukup syarat wajibnya mengeluarkan zakat.

 

Zakat fitrah dan bulan puasa ini menunjukkan ianya saling berkait rapat.Kedua-duanya wajib dilaksanakan oleh umat islam dengan lengkap dan sempurna.

 

Maka tidak sempurna agama seseorang itu jika hanya melakukan salah satu daripadanya. Hal ini dijelaskan oleh Rasulullah saw melalui hadisnya, yang bermaksud:

 

“Pahala puasa Ramadan tergantung di antara langit dengan bumi, ia tidak terangkat ke langit kecuali dengan zakat fitrah.”

 

Satu hadiah yang diberikan Allah kepada umat islam adalah lailatulqadar.Ini kerana lailatulqadar memberikan pahala yang berlipat kali ganda kepasa umat islam.Satu pahala yang dilakukan pada lailatul qadar bersamaan dengan seribu bulan. Umat islam perlulah mengejar peluang ini.

 

Berpuasa merupakan satu ibadat yang baik untuk rohani dan jasmani seseorang. Umat islam perlu banguna pada sepertiga malam dan bersahur. Waktu  bersahur akan berterusan sehinggan masuknya waktu imsak. Anda boleh lihat di sini waktu berbuka bagi KL 2018.

 

Selepas berbuka, umat islam akan menunaikan solat tarawih yang terdiri daripada 20 rakaat.Anda boleh juga solat sebanyak 8 rakaat sahaja.

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published.